Sesob
Uygarlık doruğunun merdiveni sanattır
BAŞKAN HASAN ALİŞAN İL GENEL MECLİSİNDE KONUŞTU

BAŞKAN HASAN ALİŞAN İL GENEL MECLİSİNDE KONUŞTU

Olağan İl Genel Meclis toplantısında konuşan SESOB Başkanı Hasan Alişan, tedarik projesi, KOSGEB ve MARKA hamleleri ile Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Veri Bankası (ESVEB) projesini açıkladı.

OKTAY YILDIRIM 
Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, İl Genel Meclisi Ağustos ayı olağan toplantısına katıldı. Meclis Başkanı Oktay Yıldırım, başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Başkan Hasan Alişan, SESOB faaliyetleri, çalışmaları ve projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Köy ve kent arasındaki entegrasyonun sağlanabildiğine dikkat çeken Başkan Alişan, “ Ekonomik, sosyal ve kültürel alanda İl Özel İdaremizin yürütmüş olduğu çalışmalar şehrimizi kalkındırmaktadır” dedi. Şehrimizin hızla göç aldığına vurgu yapan Başkan Alişan, “Sakarya çok büyük ticaret potansiyeli olan bir şehirdir. Esnaf kentidir. Bölgemizin ekonomik olarak güçlü olması gerekmektedir” dedi.

TARİHİ YAPILANDIRMA 
Gelişen, yenilenen ve sürekli büyüyen dünya ekonomisi ve küresel güçler karşısında küçük esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadığı sıkıntılar ortada olduğunu söyleyen Alişan, “ SGK ve vergi borçlarında yapılandırılmaya gidildi. Bu süreçte 22 bin SGK mükellefi başvuruda bulunarak bunlardan bir kısmı borcunu yapılandırmış bir kısmı da borcunu tamamen ödemiştir. 50 bine yakın vergi borçlusu Vergi Dairelerinde borçlarını yapılandırmış, 340 Milyon TL’lik bir borç bu süreçte taksitlendirilmiştir” dedi. Yapılandırmaya gidilmesi ile sorunların çözülmediğini söyleyen Başkan Alişan, borçlu esnafın taksitlerini düzenli bir şekilde ödemesi yönünde uyarıda bulundu.

3D
Yapılandırma talebinin Sakarya’dan başladığını ifade eden Başkan Alişan, KOSGEB ve MARKA hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. 15 bin esnaf ve sanatkara KOSGEB destek eğitimlerinin verildiğini söyleyen Başkan Alişan, “ Bunun yanında 150 kursiyerimize girişimcilik sertifikası kazandırılmış, işyeri açmak için devlet desteği alabilmesine rehberlik etme görevimiz devam etmektedir” dedi. Hazırlanan Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planına (ESDEP) büyük katkılar sunduklarını söyleyen Başkan Alişan, Bakanlık nezdinde çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

YEREL YÖNETİM
Mesleki eğitime çok büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Alişan, “ Mesleki eğitim bizim geleceğimize yapılan yatırımdır. Eğitimin her alanında olmazsa olmazlarımız ve kesin kurallarımız vardır. Mesleki eğitimde bunlardan bir tanesidir” dedi. Yerel yönetimlerle işbirliğine değinen Başkan Alişan, bu meyvelerini son dönemlerde yapılan çalışmalarla aldıklarını ifade ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğluna teşekkür etti. Adnan Menderes Caddesini örnek olarak gösteren Başkan Alişan, “ Bakın kimseye sorulmadan yapıldı, yapanda şimdi pişman. Benim 60’a yakın esnaf ve sanatkarım o bölgede kepenk kapattı. İşte yerel yönetimlerde işbirliği ve fikir birliği bu yüzden önemlidir” dedi.

KOSGEB-MARKA
Projelerini anlatan SESOB Başkanı Hasan Alişan, büyük AVM’ler yasasının yıllardır TBMM’de bekletildiğini ifade ederek, “ Biz artık kendi başımızın çaresinde bakmalıyız. Şimdi verimli tedarik sisteminin kurulması için çalışmalar başladı. Bir havuz ve ürün tedarik sistemi oluşturma çalışmaları devam ediyor” dedi. Bundan sonraki süreçte 30 bin esnaf ve sanatkarlar KOSGEB desteklemeleri hakkında eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenlemek istediklerini söyleyen Başkan Alişan, “ Şimdi ki hedefimiz 750 kişiye girişimcilik kursları düzenlemektir” dedi.

ESVEB
Teşhisin doğru yapılabilmesi adına en büyük sorun yaşanılan alanlardan bir tanesi olan Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü veri tabanının günün şartlarına uygun cevap verememesi olduğunu söyleyen Başkan Alişan, “ Bu doğrultuda Sakarya’da en kısa sürede bilgi bankası projesini hayata geçirerek Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Veri Bankası (ESVEB) oluşturulmasını sağlamayı hedefliyoruz. Oluşturulacak olan elektronik veri tabanında ilçe ilçe mahalle mahalle nerede, hangi branşta kaç esnafımızın olduğunu ulaşabileceğiz” dedi.

SAĞLIKLI YATIRIM
Planlı bir ticaret hayatına kavuşulması ve planlı bir yapılanma için bu sisteminin gerekliliğine dikkat çeken Başkan Alişan, “ Örneğin bir mandan Sakarya’da nerede, kaç kişi tarafından, nasıl üretiliyor. X işletmede kaç kişi çalışıyor, yıllık cirosu nedir ? bunu görebileceğiz. Aynı zamanda işyeri açmak isteyenlere rehberlik görevi yapılarak işyeri açmak istediği bölge hakkında uzman kişilerle bilgi vererek sağlıklı kararlar alarak ona göre yatırım yapmasını sağlamayı arzuluyoruz” dedi. Düzenli, sağlam ve planlı bir sermaye yatırımına gidilmesini amaçladıklarını söyleyen Başkan Alişan, “ Bu projenin yerel yönetimlerle paylaşılmasını planladık” dedi.

Haber Galerisi